100 de bihoreni platesc impozite reduse pt. ca și-au construit case

Apropo.ro / 12.12.2004, 19:55
100 de bihoreni platesc impozite reduse pt. ca și-au construit case
Câți români n-au vazut macar o data într-un film stresul americanilor în sezonul fiscal? Și câți au înțeles de ce, contabilicește, americanii aștern grijulii pe hârtie tot ce au cheltuit și câte taxe li se aduna? Pâna de curând, nu


Câți români n-au vazut macar o data într-un film stresul americanilor în sezonul fiscal? Și câți au înțeles de ce, contabilicește, americanii aștern grijulii pe hârtie tot ce au cheltuit și câte taxe li se aduna? Pâna de curând, nu mulți.

Situația, însa, se schimba aproape pe nesimțite și tot mai numeroși contribuabili învața cum pot plati impozite mai mici fara sa fenteze legea.

Casa de bani

86 de bihoreni care și-au ridicat case anul trecut sunt primii „profitori” ai facilitaților fiscale, ei platind în acest an impozite cu peste 2,5 miliarde de lei mai mici decât daca nu ar fi facut construcțiile. Și asta pentru ca beneficiaza de prima lege româneasca potrivit careia și persoanele fizice, nu numai firmele, au dreptul la asemenea înlesniri.

Legea 493 dateaza înca din 2002, însa pentru aplicarea ei au fost necesare completari și norme ulterioare, cuprinse în doua Ordonanțe de Guvern și un Ordin al Ministerului Finanțelor. În esența, acestea dau contribuabililor persoane fizice dreptul unor deduceri din impozite daca, pentru prima oara, își construiesc o locuința sau daca o cumpara de la un constructor.

Conform legii, deducerea din impozit este de maximum 20% din valoarea casei. Ei trebuie sa îndeplineasca doua condiții: pe de o parte, sa plateasca impozit pe venitul global, iar pe de alta, sa poata dovedi ca au cumparat materialele de construcții și ca au contract cu o firma de construcții.

Ban la ban trage

Numarul bihorenilor care au facut asemenea investiții în cursul anului trecut este însa mai mare. Pâna la 30 iunie 2004, când a expirat termenul limita, 189 de noi proprietari de case au depus cereri la Administrațiile Financiare pe raza carora au ridicat construcțiile.

28 de dosare au fost respinse fiindca solicitanții au atașat ca „documente” doveditoare tot felul de acte întocmite de mâna, potrivit carora, de exemplu, ar fi cumparat materialele necesare de la rude. Alte 75 de cereri sunt în lucru, finanțiștii verificând autenticitatea facturilor și chitanțelor. Cine știe câți alții ar fi putut beneficia de aceste scutiri și nu știau de ele!

„Toți beneficiarii sunt oameni cu bani, dar nu toți sunt oameni de afaceri. În orice caz, sunt persoane care citesc ziarele și urmaresc știrile economice”, spune Vasile Farc , purtator de cuvânt al Direcției Finanțelor Publice Bihor.

E vorba de o categorie de contribuabili înstariți ce cuprinde aproape 8.000 de bihoreni și care platesc pe veniturile personale realizate în cursul anului trecut un impozit total de peste 33 de miliarde de lei.

Pentru saraci, la anul

HG 1.234/2004 acorda deduceri din impozite și pentru cei care își îmbunatațesc confortul termic al apartamentelor. Potrivit acesteia, de anul viitor, lucrarile „sponsorizate” de Fisc, cu maximum 15 milioane de lei din impozitul pe venitul global, sunt termoizolarea pereților exteriori și terasei, transformarea acoperișului într-unul tip șarpanta, termoizolarea și înlocuirea conductelor din subsoluri și locuințe, a armaturilor și robineților, înlocuirea ușilor și ferestrelor, spalarea chimica a caloriferelor sau înlocuirea lor, montarea repartitoarelor de caldura.

Același Vasile Farc estimeaza ca pentru acest tip de cheltuieli numarul beneficiarilor poate fi în județ de ordinul miilor, pentru ca suma dedusa este mai mica decât pentru construcția de locuințe, iar termopanele și șarpantele de pe blocuri au devenit o banalitate.

Ar fi bine ca oamenii sa pastreze chitanțele, iar anul viitor, pâna la 30 iunie, sa depuna cererile pentru deduceri la Administrațiile Financiare. Pentru ca, spun finanțiștii, cine va avea rabdare sa înfrunte o zi birocrația, economisește în acea zi cât ar câștiga, muncind, într-o jumatate de an.

Impozite și deduceri

Veniturile românilor sunt impozitate de la 18 la 40 de procente, în funcție de marimea lor. Astfel, pentru venituri de pâna la 28,8 milioane de lei pe an, impozitul este de 18%.

La venituri între 28,8 milioane și 69,6 milioane, impozitul anual este de 5.184.000 lei plus 23% pentru suma care depașește 28,8 milioane.

Pentru venituri între 69,6 milioane și 111,6 milioane lei, impozitul este de 14.568.000 lei plus 28% din suma care depașește 69,6 milioane.

Un român cu venituri cuprinse între 111,6 milioane și 156 milioane de lei platește impozit de 26.328.000 lei plus 34% din suma care depașește 111,6 milioane.

În sfârșit, cei care câștiga într-un an mai mult de 156 de milioane de lei, au un impozit de 41.424.000 lei plus 40% din suma care depașește 156 milioane.

Daca, de exemplu, un român câștiga 100 de milioane de lei pe an, el va avea o deducere de baza de 24 milioane/an, plus o deducere suplimentara de 50% din cea de baza daca are în întreținere o alta persoana, adica înca 12 milioane lei/an. În cazul în care investește în confortul termic, în loc sa i se impoziteze suma de 100 milioane minus 36 milioane, el nu va mai plati impozit nici pentru cele 15 milioane cheltuite la „captușirea” locuinței.

Scutirile Primariei

Facilitați fiscale se acorda și la nivel local, în cazul Oradiei printr-un Regulament votat în august 2003. Consilierii locali au stabilit atunci ca asociațiile de proprietari care fac reparații la acoperișuri, terase și fațade sunt scutite integral în acest an de plata impozitului pe cladire, iar cele care zugravesc ori repara casa scarii de bloc platesc doar jumatate din acest impozit.

Potrivit șefului Direcției Finanțe Locale din Primarie, Tanase Miculescu , pâna în prezent, din cele aproximativ 700 de asociații de proprietari, numai 50 au solicitat cu acte în regula acordarea acestei facilitați pentru membrii lor. Alte zeci de asociații au facut lucrari de acest fel, dar cu firme tocmite la mica înțelegere.

„Scutirea nu este foarte mare, daca ne gândim ca la un apartament de bloc de 3 camere impozitul este de un milion de lei. Dar nici nu e de aruncat”, spune Miculescu.

Adrian Criș
[Bihoreanul]