10 tradiții de Crăciun din întreaga lume

25 12. 2014, 14:00

1. Irlanda

În Irlanda, oamenii sunt destul de atenți cu veselul și bunul lor prieten – Moș Crăciun. Ei se asigură că cel care răspândește fericire nu pleacă înfometat din casele lor, deci îi pregătesc plăcințele cu carne, împreună cu o sticlă de Guiness pentru ca și Moșul să se bucure că a trecut pe la ei. Cât de dulce, nu-i așa?

2. Venezuela

Dacă se întâmplă să fii în Venezuela în Ajunul Crăciunului, ghici ce?! Nu poți conduce. Oh, da, asta pentru că vei fi lua parte la masa de oameni care folosesc patinele cu rotile. Da, da. O tradiție de Crăciun destul de sportivă, într-adevăr!

3. Norvegia

Vino în Ajunul Crăciunului în Norvegia și nu vei găsi nici o mătură sau orice alt echipament pentru curățenie. De ce? Este din cauza credinței că vrăjitoarele și spiritele caută mături să zboare pe sus. Deci oamenii din Norvegia le ascund, ca o parte din tradițiile de Crăciun. Pentru măsuri suplimentare, bărbații merg afară și trag cu puștile în aer liber pentru a speria spiritele rele.

4. Slovacia

Înainte de a se bucura de Ajunul sărbătorii Crăciunului, capul familiei se ridică și rupe niște Loksa. Este un fel de mâncare tradițională de Crăciun, făcută din pâine. Capul familiei o aruncă, cu intenția ca aceasta să rămână lipită de tavan. Cu cât mai mult timp rămâne lipită, cu atât mai bune sunt șansele unei culturi bogate în familie.

5. Groenlanda

Dacă ești în Groelanda de Crăciun, atunci nu te aștepta să ai parte de bogata masă tradițională de Crăciun, cu budincă, plăcinte delicioase din carne, curcan sau șuncă cu sos de afine – cum se obișnuiește în Anglia, de exemplu. În schimb, te vei alege cu „kiviak”, un fel de mâncare tradițională de Crăciun, în Groenlanda. Aceasta conține carne crudă alcă, bine învelivă în piele de focă. Toată chestia asta este apoi ținută sub o stâncă timp de mai multe luni, pentru a se descompune. Și apoi, dragi prieteni, acest preparat este consumat la masa de Crăciun. Asta e tradiția!

6. Olanda

În Olanda, Crăciunul nu este pe 25 decembrie, ci pe 6 decembrie. Și ghici ce?! În loc de Moș Crăciun, el îl așteaptă pe Sinterklass și Black Pete. Copiii își lasă pantofii afară din casă, cu fân și zahăr în ei. Acestea sunt menite pentru calul lui Sinterklass. În schimb, el lasă bomboane și alune.

7. Spania, Portugalia și Italia

În unele părți ale Spaniei, Portugaliei și Italiei, tradiția de Crăciun este să se construiască un mod de sat sfânt, Betleem. Dar ceea ce este neobișnuit la această tradiție este că în scena tradițională în care îi găsim pe Fecioara Maria, Iosif și pruncul Iisus, aici vom găsi și imaginea unui „căcăcios”. Ai citit bine, o imagine a unui om care stă pe toaletă, cu fundul expus.

8. Rusia și Ucraina

Din cauza calendarului lor tradițional, Crăciunul este sărbătorit pe 7 ianuarie. Oamenii postesc în timpul Crăciunului, uneori pentru 39 de zile, 6 ianuarie fiind ultima zi de post. Acesta este urmat de o sărbătoare elaborată, ce cuprinde 12 tipuri de feluri de mâncare, de care toată lumea se bucură împreună.

9. Japonia

Pentru o majoritate de oameni din Japonia, KFC (Kentucky Fried Kitchen) a devenit sinonim cu cina tradițională de Crăciun. Nu ne credeți? Du-te acolo de Crăciun și vei vedea singur. Va trebui să faci rezervări în avans pentru a mânca la KFC în Ajunul Crăciunului.

10. Germania

În Germania, oamenii sărbătoresc pe Nikolaustag, ziua Sf.Nicolae pe 6 decembrie, copiii punându-și un pantof fol în afara caselor lor. Dimineața, copiii buni găsesc dulciuri și jucării în interiorul acestora, iar cei obraznici o creangă aurie, împreună cu dulciuri. Creanga aurie simbolizează bătaia, ca un avertisment pentru copii să fie buni în viitor.