10 superalimente sănătoase și gustoase, bogate în nutrienți
Jennifer Di Noia de la Universitatea William Paterson a dorit să afle ce fructe și legume sunt mai bogate în nutrienți. Di Noia s-a focusat pe 17 nutrienți considerați de experții în alimentație de la Națiunile Unite și de la Institutul de Medicină ca fiind importanți pentru sănătate și care reduc riscul de a face cancer și boli de inimă. Nutrienții sunt potasiu, fibre, proteine, calciu, fier, tiamină (vitamina B1), riboflavina (vitamina B2), niacina (vitamina B3 sau vitamina PP), folați (acid folic, vitamina B9), zinc, vitaminele A, B6, B12, C, D, E și K.
A calculat apoi câți nutrienți conțin alimentele per calorie, la o dietă bazată pe 2000 de calorii pe zi. Cu cât valoarea este mai mare, cu atât alimentul este mai puternic și bun. Pentru a vă face o idee în acest sens al scorului: năsturelul a avut un scor de 100 adică la 100 de gr de produs organismul primește 100% din esențialul de vitamine și minerale, în timp ce grapefruitul a primit un scor de 10.47.
Iată care sunt superalimentele necesare sănătății organismului tău:
10. Collard greens
Este un termen englezesc dat plantelor verzi cu frunze, gen varză sau salată, specia de plante brassica oleacea, parte din grupul acephala din care mai fac parte varza, broccoli, kale, varza de brussels. I se mai spune și varza sălbatică. Scor nutrienți 62.49
9. Salata roșie creață
Salata este una dintre tipurile de legume cu frunze pentru salate, care conține toți cei 8 aminoacizi, se digeră ușor și nu îngrașă. Scor primit 63.48
8. Pătrunjelul
Are de patru ori mai multă vitamina C decât portocalele, ajută sistemul imunitar, protejează ficatul, iar beneficiile sale nu se opresc aici. Scor nutrienți: 65.59
7. Salata verde
Salata verde este ideală pentru o masă sănătoasă. Scor nutrienți 70.73
6. Cicoarea
Are efecte benefice asupra metabolismului, reglează greutatea, are puteri vindecătoare pentru multe afecțiuni, iar scorul de nutrienți este de 73.36.
5. Spanacul
În afara beneficiilor sale împotriva anemiei, rahitismului, hiopertensiunii arteriale, tusei, lipsei de vitamine, spanacul este bogat în nutrienți. Scor primit 86.43
4. Sfecla
Sfecla roșie detoxifică ficatul, reglează tensiunea, îmbunătățește oxigenarea țesuturilor și ajută la producția de noi globule roșii, ajută la reglarea PH-ului din corp, și multe altele. Scor nutrienți 87.08
3. Sfecla de spanac sau chard sau mangold
Este un tip de legumă verde, cu frunze, folosită în bucătăria mediteraneană. Frunzele sale pot fi verzi sau roșiatice sunt bogate în nutrienți și una dintre cele mai sănătoase legume existente. Scor nutrienți 89.27
2. Varza chinezească
I se mai spune bok choy sau pak choy, se folosește în salate sau stir-fry. Există mai multe tipuri de varză chinezească, unele dintre acestea se găsesc și la noi. Sunt bogate în nutrineți, iar scorul primit este de 91.99.
1. Năsturelul
Mai poartă denumirea de năsturaș sau creson de fântână. Are proprietăți remineralizante, depurative, efect afrodisiac, antiscorbitic, indicat celor care fumează, gingivită, paradontoză, împotriva căderii părului, și multe altele. Scor nutrienți: 100!