10 sfaturi pentru siguranta pneurilor

01 04. 2002, 11:33
Viata ta depinde de pneuri ori de cate ori te urci intr-o masina. De aceea, daca vrei sa conduci linistit, urmatoarele 10 reguli te vor ajuta sa mentii pneurile intr-o stare de functionare care sa iti confere siguranta dorita: 1. Verifica presiunea pneurilor si regleaz-o cel putin o data


Viata ta depinde de pneuri ori de cate ori te urci intr-o masina. De aceea, daca vrei sa conduci linistit, urmatoarele 10 reguli te vor ajuta sa mentii pneurile intr-o stare de functionare care sa iti confere siguranta dorita:

1. Verifica presiunea pneurilor si regleaz-o cel putin o data pe luna
Presiunea difera in functie de masina pe care o ai. Pentru a nu avea nici un fel de problema, cel mai bine este sa te duci la un service.

2. Verifica cu regularitate starea lor
Pentru a avea maximum de siguranta, este bine sa faci o inspectie vizuala cel putin o data pe luna sau inaintea calatoriilor lungi.

La ce trebuie sa te uiti:
– ciupituri, galme sau taieturi;
– cioburi de sticla, sarme, cuie sau orice alt obiect care este in pneu;
– daca roata sta in pozitia normala, o pozitie inclinata poate indica o problema a suspensiilor.

3. Schimba pneurile la fiecare 6.000 de kilometri
Rotatia este esentiala pentru a le asigura o „viata” mai lunga si o siguranta mai mare. De exemplu, pe rotile din fata se pune frana ceea ce duce la tocirea lor mult mai rapid decat cele din spate.

Rotatia se produce in felul urmator: roata din stanga-fata trece in in locul celei din dreapta-fata, cea din dreapta-fata trece in locul celei din dreapta-spate, etc.

4. Mentine pneurile in echilibru
Un dezechilibru al pneurilor nu produce doar nesiguranta si disconfort, ci si o dereglare a suspensiilor si a celorlalte componente.

Echilibrul pneurilor consta in plasarea greutatilor in apropierea circumferintei rotilor. Pneurile trebuie balansate cand se introduc, atat prima oara, cat si la reintroducere.

5. Mentine directia si suspensiile in echilibru
Cum iti dai seama de acest lucru? Simplu! Atunci cand conduci si simti ca volanul „trage” in dreapta sau stanga inseamna ca ai o problema la directie.

Dezechilibrul directiei si al suspensiei afecteaza stabilitatea masinii si cauzeaza uzura rapida a cauciucurilor. Nu incerca sa iti reglezi singur directia, cel mai bine este sa te duci la un service.

6. Nu supraincarca un pneu
Supraincarcarcarea este cea de-a doua cauza a distrugerii lor. Toate cauciucurile sunt proiectate sa reziste la o anumita greutate. Surplusul de greutate reduce rezistenta si mai grav pneul poate exploda in timp ce masina ruleaza.

7. Evita supraincalzirea pneurilor
Caldura, ca si supraincarcarea, este un inamic direct. Viteza mare, condusul agresiv si drumul pavat, toate contribuie la cresterea temperaturii in pneuri. Combinate cu caldura de afara si cu uzura, ele pot creea circumstantele unei explozii.

Pentru a creste durata de viata si siguranta este foarte important sa fie minimizati factorii care depind de tine. De aceea, cand temperatura de afara este ridicata, circula cu viteza redusa si opreste din cand in cand.

8. Inlocuieste pneurile cand trebuie
Acestea trebuie inlocuite cand:
– cauciucul a fost perforat si nu poate fi reparat
– se desprinde de janta
– grosimea cauciucului se reduce cu mai mult de 20%

9. Pneurile sa fie din acelasi set
Daca instalezi cauciucuri diferite stabilitatea masiniii va avea mult de suferit. Din acest motiv este imperativ ca pneurile din fata sau din spate ale masinii sa fie din acelasi set.

10. Selecteaza cauciucurile potrivite pentru masina ta
Recentele imbunatatiri aduse pneurilor „tot-sezon” a impus tot mai mult conceptul „un singur pneu pentru toate nevoile”. Pe de alta parte cauciucurile specializate pentru fiecare sezon ofera performante mult mai ridicate, e adevarat cu un cost suplimentar. Asa ca daca vrei sa economisesti ceva bani cumpara pneuri „tot-sezon”, iar daca vrei sa ai performante ridicate atunci ia-ti pneuri de sezon.

Mirel MIRCEA