10 sfaturi pentru a slăbi fără diete drastice
Iată 10 trucuri care pot fi aplicate de oricine:
1. Renunțați la număratul caloriilor
Bazați-vă pe ce vă cere corpul, în loc să numărați caloriile, spun experții de la Asociația Britanică pentru Nutriție Aplicată și Terapie Nutrițională care recomandă să mâncați încet și să vă opriți atunci când nu vă mai e foame. Porțiile nu ar trebui să fie mai mari decât palmele, pentru că stomacul are aproximativ dimensiunile unui pumn.
2. Înlocuiți mâncărurile albe cu cele brune
Pastele albe, orezul alb și pâinea albă asigură foarte puțini nutrienți și sunt transformate foarte rapid în zahăr. Astfel vă va fi foame în continuare și, mai rău, vă va fi poftă de dulciuri.
3. Somnul
Când suntem obosiți, mâncăm mai mult și încercăm să ne recăpătăm energia instant cu ajutorul cofeinei sau a alimentelor dulci sau grase.
4. Nu vă temeți de grăsimi
Există grăsimi bune și grăsimi rele. Cele bune sunt esențiale pentru funcționarea organismului și sprijină procesul de slăbire, cum sunt, spre exemplu, grăsimile pe care le conțin carnea de pește, avocado sau nucile și alunele. Grăsimile rele, care se găsesc în biscuiți, prăjituri și produse coapte, ar trebui evitate.
5. Mâncați cinci sau șase mese pe zi
Experții recomandă să mâncați trei mese importante și două sau trei gustări sănătoase în fiecare zi. Alegeți gustări neprocesate, cu un conținut scăzut de zahăr, cum sunt alunele, humusul, morcovii, sau țelina.
6. Mâncați proteine la fiecare masă și gustare
Proteinele vor ține foamea la distanță pentru mai mult timp, astfel că veți fi mai puțin tentați să mâncați produse nesănătoase între mese. Experții recomandă să mâncați pui sau pește bogat în proteine, alune sau nuci la fiecare masă ori gustare.
7. Țineți stresul sub control
Stresul modifică echilibrul hormonal, încetinește metabolismul și face organismul să depoziteze mai multă grăsime, în special în partea de mijloc a corpului. Stresul are același impact asupra organismului ca și zahărul. Atenție, NU citiți, NU vă uitați la televizor și NU lucrați la computer, în timp ce mâncați!
8. Consumați stimulente cu moderație
Ideal ar fi să evitați cafeaua sau ceaiul negru, dar dacă aveți nevoie de astfel de stimulente, experții recomandă să nu beți mai mult de o cană pe zi, de preferat nu pe stomacul gol. Băuturile ca ceaiul negru, cafeaua sau cola sunt căutate pentru surplusul de energie pe care îl conferă, dar au de fapt un efect opus celui căutat.
9. Exercițiile fizice
Exercițiile sunt foarte importante pentru starea generală de sănătate, pentru energie, dar și pentru menținerea siluetei. Începeți ușor, dacă nu sunteți o persoană activă. Plimbați-vă în parc, urcați pe scări, în loc să luați liftul, sau coborâți din autobuz cu o stație înainte să ajungeți la destinație și continuați drumul pe jos. Asta, pentru început…
10. Nu săriți mesele!
Organismul are nevoie constant de „combustibil”, ca să funcționeze. Dacă săriți mesele, nivelurile de zahăr și de energie vor scădea, astfel că veți fi tentați să mâncați mai mult, în special dulciuri, sau să beți cafea sau ceai negru… pentru a vă pune pe picioare.