10 lucruri pe care nu le stiai despre Steve Jobs
Cofondatorul Apple, Steve Jobs, s-a stins din viata pe 5 octombrie 2011, dupa ani de lupta cu cancer la pancreas, lasand in urma un adevarat imperiu IT si o sotie cu patru copii.
Lui Steve Jobs trebuie sa ii multumim pentru o sumedenie de produse electronice care ne fac astazi viata mai usoara si speram ca dorinta acestuia de a inova sa se gaseasca mai departe si in tinerii care s-au nascut cu produsele Apple in jurul lor.
Mai jos veti descoperi 10 lucruri despre Steve Jobs pe care presa nu a insistat sa le publice dar care l-au definit ca persoana de-a lungul vietii sale.
1. Natura umana versus crestere
Abia spre sfarsitul anilor ’90, Steve Jobs a descoperit ca are o sora biologica, Mona Simpson, ai carei parinti l-au abandonat la nastere, el fiind crescut de Paul si Clara Jobs, in Silicon Valley.
Mona Simpson este o scriitoare de succes, prima sa carte „Anywhere but Here” fiind dedicata mamei sale biologice si fratelui Steve.
Cei doi s-au intalnit prima oara la o petrecere de promovare a cartii cand Steve Jobs avea 27 de ani.
Cei doi au creat o relatie de frate-sora extrem de stransa, fiind cei mai buni prieteni si admirandu-se reciproc.
Acesta este argumentul suprem al naturii versus cresterea copilului cand doi frati despartiti, fara sa stie de existenta celuilalt, crescuti de familii diferite, ajung sa exceleze fiecare pe domeniul ales.
2. Tatal biologic al lui Steve Jobs se numeste Abdulfattah Jandali
Daca v-ati fi intrebat cum il cheama pe tatal lui Steve Jobs, in niciun caz nu v-ar fi trecut prin cap Abdulfattah si nici faptul ca la baza Steve este pe jumatate musulman.
Steve Jobs a fost nascut pe 24 februarie 1955, fiind copilul cuplului de adolescenti Joanne Simpson si Abdulfattah Jandali care, din pacate, l-au dat spre adoptie, nefiind pregatiti pentru a intemeia o familie.
Ulterior cei doi au decis sa formeze un cuplu cu acte in regula, aducand pe lume o fetita numita Mona Simpson, fara sa ii spuna (o perioada lunga de timp) de existenta fratelui acesteia.
Jandali a ajuns profesor de stiinte politice iar in 1962 a divortat de Joanne Carole Schieble (numele ei de fata) a carei ascendenti erau din Elvetia si Germania.
3. Steve Jobs a creat jocul „Breakout”
Imi amintesc cu drag orele pierdute in fata televizorului, jucand celebrul Breakout pe consola, un joc banal in care trebuia sa ghidezi o bila astfel incat sa sparga zidul din fata ei.
Pentru multi, daca Steve Jobs nu ar fi realizat compania Apple si ar fi spus „Eu sunt cel care a creat jocul Breakout!”, ar fi fost indeajuns sa il considere un adevarat geniu.
4. A refuzat paternitatea primului sau copil
Steve Jobs a refuzat initial parternitatea primului sau copil, pretinzand ca este steril. Sotia acestuia a fost nevoita initial sa creasca copilul controlandu-i tot timpul starea de sanatate. Mergand pe premiza „aschia nu sare departe de trunchi”, se pare ca si Steve Jobs a mers pe calea tatalui sau, insa redresandu-se pe parcurs.
Ce nu stiati poate, este faptul ca Apple Lisa, calculatorul lansat de catre Steve Jobs in 1978, a fost numit dupa primul sau copil.
5. Steve Jobs a fost Pescitarian (vegetarian insa consuma carne de peste)
Cu alte cuvinte consuma carne insa numai de peste, alaturi de alimentatia consacrata a vegetarienilor (mai exact a lacto-octo vegetarianilor). Daca ar fi sa facem o comparatie intre consumatorii de carne de peste si ceilalti, primii au cu 34% mai putine sanse sa moara in urma unor probleme la inima si daca ar fi sa comparam vegetarienii de consumatorii de carne, primii au cu 20% mai putine sanse sa moara in urma unui atac de cord.
6. Steve Jobs nu a facut donatii caritabile
Steve Jobs a fost dur acuzat ca nu a facut donatii caritabile ba mai ales ca atunci cand a devenit CEO Apple, aceasta a oprit toate programele filantropice ale companiei.
La momentul respectiv, Steve a declarat ca „asteapta pana cand devine profitabil”. Desi compania sta pe o gramada de 40 de miliarde de dolari, actiunile filantropice nu au mai avut loc insa, unii il privesc pe Steve Jobs ca fiind unul dintre cei mai caritabili oameni pe pamant, dedicandu-si viata pentru dezvoltarea unor produse care sa ridice calitatea vietii utilizatorilor.
7. Steve Jobs l-a mintit pe Steve Wozniak
Cand cei doi au realizat jocul Breakout pentru compania Atari, Wozniak si Jobs urmau sa imparta banii 50-50. Atari i-a oferit lui Jobs 5.000 de dolari insa el i-a spus lui Wozniak ca a primit doar 700 de dolari, dandu-i acestuia jumatate din suma, adica 350 de dolari.
Nu sunt in masura sa arunc cu piatra si in afara de un anume personaj biblic, nu cred ca am avut ocazia sa cunosc un om care sa fi fost cinstit din prima zi de cand s-a nascut.
8. Steve Jobs a fost budist
La un moment dat in viata sa, Steve Jobs s-a gandit chiar sa devina calugar budist. Guru sau, un calugar Zen, a fost preotul care i-a oficiat religios casnicia alaturi de sotia sa Laurene.
Ce este intrigant la Steve Jobs este ca asocierea termenului „cel mai bogat om de pe pamant”, alaturi de cultura budista (mai ales lipsa actelor caritabile) nu prea o vedem asa des.
9. Nu a terminat facultatea
Se pare ca in America pentru a ajunge un multimiliardar, facultatea este o proasta alegere. Spun acest lucru uitandu-ma la Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft, Windows), Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Dell (Dell Computers), a caror averi depasesc chiar si valoarea rezerverlor Trezoreriei Americane.
Este un exemplu negativ pentru parintii care isi trimit copii la facultate pentru a le asigura un viitor mai bun si putem da exemplu si din „curtea noastra” aratand cu degetul la George Becali, care considera ca anii petrecuti pe bancile Facultatii de Drept (pe care nu a terminat-o) nu l-au ajutat cu nimic.
10. Steve Jobs a fost consumator de LSD
Cand era mai tanar, Steve Jobs a decis sa faca o excursie in India din care s-a intors budist, ras in cap si afectat de LSD (un drog psihedelic) despre care comentand ca a fost „una din cele doua sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am facut in viata”.
Sloganul companiei Apple, pentru foarte multi ani la rand, a fost „Think Different” (Gandeste diferit) si se pare ca Steve a stiut el la ce se referea, cand a ales sa foloseasca acest motto.
In concluzie putem spune ca Steve Jobs a fost un adevarat geniu si, ca toate geniile din lume, viata sa a fost una plina de nuanta si ambiguitate.
Nu ne ramane decat sa il pastram in amintirile noastre si sa ne bucuram de inovatiile sale, care au dat o noua nuanta principiilor sociale dupa care ne ghidam.
P.S. Pentru a ne da seama de influenta pe care a avut-o Steve Jobs, pe principalul serviciu de microblogging din China, Sina Weibo, au fost inregistrate astazi, peste 35 de milioane de mesaje in memoria acestuia.