Pentru ca de obicei la marile petreceri femeile nu aveau nevoie decat de ruj si manusi, gentile aveau dimensiuni extrem de reduse. Odata ce femeia a devenit tot mai prezenta pe piata muncii, locul gentilor mici a fost luat de gentile mari si incapatoare in care doamnele sa isi poate lua cu ele obiectele indispenabile.
Hermes a fost principalul designer al clutch-ului, iar in prima decada a secolului 21, Alexander McQueen aduce clutch-ul din nou in industia modei. In versiuni elaborate si pline de farmec, “gentile mici de mana” au devenit si au ramas, elementul must-have pentru evenimentele sociale. In Romania povestea clutch-urilor din matase naturala a inceput in luna noiembrie a anului 2016, odata cu lansarea primei colectii de clutch-uri SILKDOM.
Zece lucruri interesante despre evolutia clutch-ului!
Micile genti si portofele ce dateaza inca din antichitate, erau obiecte practice utilizate zilnic atat de barbati cat si de femei. Erau folosite in general pentru transportul banilor si al altor obiecte personale, deoarece hainele nu aveau inca buzunare. Exista foarte putine “genti de mana” istorice pastrate in muzee, deoarece mare parte dintre ele erau realizate din materiale perisabile. Cea mai veche „geanta de mana” este originara din orasul Mosul – nordul Irakului, are peste 700 de ani. Este realizata din aur si argint si are incurstate scene din viata reala.
Gentile si portmoneele au fost realizate initial intr-o varietate de modele pentru a servi mai multor scopuri, unele aveau cleme, altele snururi. Cu exceptia unor genti rare de umar, toate erau purtate ca atasament la centura sau brau. Introducerea buzunarelor spre sfarsitul secolului al XVI-lea a transformat geanta intr-un accesoriu exclusiv feminin.
La inceputul secolului al XVI-lea, femeile isi purtau de multe ori portofelele pe o chatelaina – un carlig cu lanturi la care puteau fi atasate ustensile de mici dimensiuni. Chatelainele erau adesea fabricate din metale pretioase, multe dintre ele fiind considerate si bijuterii.
In secolele XVII si XVIII si in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea, imbracamintea pentru femei era atat de voluminoasa incat unul sau doua „buzunare” puteau fi usor ascunse sub fusta. Astfel de buzunare erau de obicei purtate in perechi: cate unul atarnand de fiecare sold – de aici si buzunarele pentru coapse. Au fost utilizate in cea mai mare parte a secolului al XIX-lea si desigur foloseau pentru depozitarea obiectelor mici si indispensabile.
Imediat dupa descoperirea orasului roman Pompeii (secolul al XVIII- lea), hainele vechi grecesti si romane au devenit extrem de populare. Clasicismul a avut un impact profund asupra modei femeilor, rochiile au devenit drepte si talia s-a modificat. Sub aceste rochii delicate nu era loc pentru „buzunarele perechi” atasate pe coapse. Continutul lor s-a mutat in reticula, prima geanta adevarata, purtata pe un cordon sau lant, realizata manual din diverse tipuri de tesaturi. Astfel de genti au fost la moda pana in primele decenii ale secolului al XIX-lea.
Revolutia Industriala ( secolului al XIX-lea) a adus cu sine aparitia diverselor metode si tehnici noi de fabricatie si foarte multe materiale, fapt care evident a dus la fabricarea unor noi modele de genti. Au fost create genti mari de calatorie pentru cei care se deplasau cu vaporul sau cu trenul, genti de mana pentru calatoriile mai scurte cu trenul, genti de transport pentru cumparaturi sau vizite.
In secolul XX, miscarile din lumea artei si a modei aduc cu ele o modificare si mai rapida a gentii. Cu toate acestea, emanciparea femeilor a fost factorul cel mai influent in evolutia gentii de mana. Din ce in ce mai multe femei erau angajate si, pe masura ce deveneau mai mobile, gentile lor de mana trebuiau sa satisfaca o varietate tot mai mare de nevoi practice. Acest lucru a dus la aparitia diferitelor genti pentru scopuri specifice, cum ar fi geanta din piele pentru a merge la birou, genti practice din piele si plastic in timpul zilei, genti elegante si minaudières sau clutch-uri metalice pentru seara.
Clutch-ul a fost intitulat initial “geanta cu degete”. In 1930 Hermes a fost principalul designer al “gentilor cu degete”.
In secolul XX, designerii cunoscuti in intreaga lume pentru articolele de imbracaminte exclusiviste, precum Louis Vuitton, Gucci si Prada, incep sa creeze colectii de genti de mana. Si pentru restul designerilor de moda, precum Yves Saint Laurent, Versace, Donna Karan si Dolce & Gabbana, Chanel, Dior, geanta a devenit un accesoriu important. Spre deosebire de secolele trecute, in care designul putea sa ramana neschimbat mai multe decenii, geanta a devenit acum un accesoriu de moda, schimbandu-se cu fiecare sezon.