10 lucruri pe care nu ar trebui să le faci într-un restaurant
1. Să te așezi la masă aproape de ora închiderii
Nu este de bun simț să intri în restaurant cu 5 minute înainte de ora închiderii și să comanzi doar pentru că te bucuri că l-ai găsit deschis. Trebuie să iei în calcul că se apropie ora închiderii, iar angajații trebuie să se apuce de curățenie. Se poate ca bucătăria să fie deja închisă.
2. Să te așezi înainte ca masa să fie curățată
Dacă te așezi la masă înainte ca angajații să o curețe nu înseamnă că vei putea da comanda mai repede. Mai mult, îi îngreunezi chelnerului munca, pentru că te are și pe tine în spațiul acela.
3. Nu schimba copilul la masă
Unii chiar fac acest lucru fără a se stânjeni de cei din jur. De ce crezi că oamenii vor să mănânce în același timp în care tu schimbi scutecele pline de nevoi ale copilului. Învață unde este locul special amenajat pentru aceste proceduri.
4. Însoțit de câinele familiei
Restaurantul unde oamenii servesc masa nu este un loc pentru animale, doar dacă nu ești undeva la o terasă sau este un loc special unde-l poți lăsa. Animalele nu au nicio vină că stăpânii nu cunosc anumite reguli simple.
5. Cei mici și neastâmpărați
De câte ori nu ați asistat la o scenă în care părinții sosiți la restaurant și-au eliberat copiii în incintă precum în locul de joacă. S-au întâmplat cazuri în care au dat peste chelnerul care ducea tava sau au lovit un alt client. Cert este că ori îi lași cu cineva acasă, ori îi iei la restaurant când poți avea încredere în el că te ascultă.
6. Nepoliticos cu chelnerul
Dacă mâncarea nu este așa cum ți-ai dorit, nu chelnerul este de vină și nici nu trebuie să-ți verși mânia pe el. Discută cu calm. Poate și el a avut o zi grea ca și tine. Tratează-l cum ai vrea și tu să fii tratat.
7. Gesturi nepotrivite
În special la adresa chelnerilor. Indecent este să fluieri după ei atunci când ai nevoie de ceva, să îi atingi sau să-l strigi ca pe un prieten de-o viață. Decența și politețea sunt importante.
8. Nerăbdarea
Dacă vrei să prinzi filmul la care ai luat bilete, ieși din casă ceva mai devreme pentru a lua masa. Calculează-ți bine timpul. Nu trebuie să se grăbească doar pentru că tu nu ai timp.
9. Statul la masă după achitarea notei
Dacă este aproape de ora închiderii iar tu nu ți-ai terminat paharul de vin, să spunem că se mai acceptă, deși ei trebuie să se apuce de curățenie. Dar dacă restaurabtul este plin, tu ai plătit și vrei să-ți faci siesta acolo, pe scaun, ar trebui să te mai gândești că stau și alții la rând, așa cum poate ai stat și tu după alții. Nu considera foarte nepoliticioși acei chelneri care simți că îți cer să pleci. Timpul costă bani….la ei.
10. Să spui că ești gata să comanzi când nu ai ales nimic
Nehotărâții. Stau minute în sir cu meniul în față, chelnerul vine de repetate ori să ia comanda… și nimic. Ba chiar când îi faci semn să comanzi observi altceva pe meniu, mai atrăgător, și îl rogi să mai stea puțin. Ai închiriat restaurantul doar pentru tine iar cei din jur nu știau asta?