1. Leul
Găsit în Africa, leul se diferențiază de celelalte „pisici mari”, nu numai prin prestanța lui, dar și prin faptul că este singura felină ce trăiește în grupuri sociale organizate. Masculii adulți cântăresc până la 225kg și cresc până la 3m în lungime. Prada constă în animale de turmă de dimensiuni medii spre mari. Odată ce prada este prinsă, masculii mănâncă primii deși nu participă la vânătoare.
2. Lama
Lamele sunt animale domesticite, membre ale familiei cămilelor, dar diferite de acestea prin faptul că au doar 3 stomacuri în loc de 4. Cântăresc între 100 și 200 kg, cu o înălțime a capului de 1,8 m. Lamele au o durată de viață între 30 și 50 de ani.
3. Margay
Margay este o felină similară jaguarului, dar mai mică, crescând până la 70 centimetri. Este răspândită din Mexic până în Argentina. Se simte acasă în vârful copacilor, labele sale special adaptate și gleznele se pot roti la 180 de grade, permițându-i să se miște aproape cu ușurința unei maimuțe.
4. Meerkat
Locuiește în deșertul Kalahari din Afica sudică; masculii și femelele sunt greu de deosebit – în principal pentru că sunt de aceasi mărime, circa 50 de centimetri, numai coada având 20 cm lungime. Mănâncă insecte, mamifere mici, scorpioni, șopârle și șerpi. Meerkatul este imun la veninul de scorpioni. Societatea lor este formată din grupuri cu până la 40 de membri. Au o durată de viață de aproximativ 10 ani.
5. Narwhal
Protuberanța ca un colț de fildeș dintr-o alveolă dentară este cea mai distinctivă caracteristică a acestei balene arctice. Acest „harpon” este de fapt un dinte, ce ajunge la 3m lungime. Îngropat 38 cm în cap, colțul este drept ca o săgeată, spiralat până la 12 centimetri de vârf, unde este lustruit și neted.
6. Ocelotul
Ocelotul înoată bine și, deși nu este la fel de bine adaptat ca și Margay, vânează păsări și doarme pe crengile joase din pădurile în care habiteaza în America centrală și țările nordice ale Americii de Sud. Cântărește până la 14 kg și are o durată de viață de 8-11 ani.
7. Caracatița
Caracatița cu inele albastre are mărimea unei mingi de golf, dar otrava să este destul de puternică pentru a ucide un om adult în câteva minute. Ultimul lucru văzut de victimă sunt inelele albastre – vizibile numai în momentul atacului. În mod normal are culoarea maro sau galbenă și poate fi găsită în bazinele adânci din jurul coastei Australiene.
8. Urangutanul
Urangutanii sunt animale sălbatice perfect adaptate mediului lor forestier din Sumatra și Borneo. Cântărind, atunci când e bine făcut, 90 kilograme, un urangutan adult este de 4 ori mai puternic decât un bărbat și cel mai mare animal cu care avem de-a face prin copaci. Urangutanii au fost văzuți făcând unelte simple pentru a se scărpina, pentru a scormoni în locuri înguste după mâncare sau ca pârghii.
9. Pademelon
Găsit din abundență în Tasmania, se hrănește cu ierburi și semințe verzi. Masculii, considerabil mai mari decât femelele, au un piept și brațe musculoase, și ajung până la 12 kg greutate și 1.2m lungime. Puii trăiesc în pungă 6 luni și sunt lăsați liber la 8 luni. Longevitatea lor în sălbăticie ajunge la 5 – 6 ani.
10. Panda
Cea mai cunoscută specie aflată în pericol, sunt deseori numiți „ursuleți” însă de fapt aparțin propriei lor familii, strâns înrudită cu ratonii. Panda au sistemul digestiv a unui carnivor, dar s-au adaptat de mult unei diete vegetariene și acum se hrănesc în exclusivitate cu tulpine și frunze de bambus. Puii de pândA cântăresc doar 90 g la naștere, ajungând la maturitate la 100 kg și având o speranță de viață de 10 până la 15 ani.