Iată câteva dintre ideile care, la momentul respectiv, au atras oprobiul public sau al elitelor (pământul e rotund, teoria germenilor) sau care au permis răspândirea mult mai rapidă a informației (inventarea calculatorului și a internetului).
1. Pământul e rotund
În zilele noastre nu cred că există cineva care să nu știe că Pământul e rotund. Însă în antichitate exista credința fermă că acesta este plat. Primele dovezi ale sfericității Pământului au fost călătoriile în jurul lumii ale lui Magellan și Juan Sebastian Elcano.
2. Elementele clasice
Cei care au pus bazele științei moderne, chiar dacă „opera”lor nu a fost tocmai corectă, au fost filosofii pre-socratiști (Thales din Milet, Anaximander, Anaximendes, Heraclit, Parmenides, etc.). În încercarea lor de a explica lumea făcând abstracție de mitologie și religie, ei au postulat că lumea este compusă din patru elemente primare clasice: pământ, apă, foc și aer.
3. Teoria germenilor
Pentru majoritatea oamenilor din vechime, ceea ce nu se vedea nu exista. De aceea, mulți credeau că bolile apar spontan iarcei mai „erudiți” invocau spirite sau fenomene supranaturale. Acest lucru a fost infirmat de Antonie van Leeuwenhoek, „părintele microbiologiei”, primul care a scris despre bacterii și alte microorganisme. Cercetările sale au condus la teoria germenilor (teoria conform căreia bolile sunt cauzate de microorganisme), pe baza căreia s-a dezvoltat medicina modernă.
4. Calculatoarele
Calculatorul este ceva banal în ziua de azi, atât de banal încât cu greu ne închipuim cum ar fi să trăim fără el (când ați scris ultima oară de mână, pe o coală de hărtie?). Dar folosirea calculatorului pe scară largă a apărut în anii 1980/1990. Până atunci, calculatoarele, care puteau ocupa un etaj al unei clădiri, erau disponibile doar guvernelor și universităților.
5. Zero
Conceptul numărului zero a apărut încă de pe vremea babilonienilor, dar a fost consacrat în secolul al XII-lea, atunci când Fibonacci a scris despre el în cartea sa „liber Abaci”. De ce este acest număr „fără valoare” important? Totul, începând de la fizica cuantică până la codul binar care dă viață calculatoarelor, se bazează pe principiile matematice derivate din studiul cifrei 0.
6. Agricultura
Deși nu pare o descoperire nemaipomenită, fără agricultură progresul omenirii ar fi fost mult mai lent. Agricultura a permis unei singure persoane să producă mai multă mâncare decât îi era necesaă sieși. Eliberați de stresul căutării mâncării, oamenii au avut mai mult timp la dispoziție pentru a studia alte lucruri și a-și stabili alte ținte.
7. Drepturile femeilor
Femeile merită să fie tratate la fel ca bărbații? Ce idee! Totuși, adepții egalitarismului au avut de așteptat până aproximativ acum 100 de ani pentru ca societatea să fie convinsă că femeile trebuie să aibă egalitate de șanse cu bărbații (cum ar fi dreptul de a vota sau accesul la educație superioară).
8. Fast food
Încă o invenție care a permis oamenilor să aibe mai mult timp liber la dispoziție, dar și o varietate mai mare de alimente.
9. Vaccinarea
Poliomielita și pojarul – două exemple clasice de boli care au fost eradicate datorită descoperirii vaccinării. O simplă înțepătură și, voila, sănătatea nu mai are de suferit și speranța de viață crește.
10. Internetul
Aici, situația este clară, invenția este genială! Dacă înainte de a exista internetul trebuia să crești pisici pentru a te uita la ele, acum nu ai altceva de făcut decât să deschizi o pagină de internet și pisicile „sar pe tine” din monitor. Cool, nu?