1.Exagerezi cu proteinele!
Proteinele din alimente (peştele, ouăle, lactatele, nucile) au un rol important chiar şi în timpul unui regim alimentar special. Sunt săţioase, iar organismul are nevoie de ele pentru a repara ţesuturile şi a „hrăni“ muşchii. Nutriţioniştii avertizează, însă, că, atunci când exagerezi cu proteinele, acestea se transformă în grăsime. Specialiştii Institutului American de Medicină recomandă ca meniul zilnic să conţină 0,8 g/kg de proteine. De exemplu, o persoană de 60 de kg ar trebui să consume zilnic 48 de grame de proteine.
2. Nu mănânci suficiente fructe şi legume!
În goană după siluetă, reducem porţiile de legume şi fructe. Iar cantitatea zilnică recomandată de 2 porţii de fructe şi circa 3 de legume ( în funcţie de vârstă), nu mai este respectată. O porţie înseamnă un fruct de dimensiuni mari (banană, grepfrut, măr) sau legume precum un cartof mediu, un porumb fiert sau un ardei gras, care pot fi asociate cu alte alimente sau consumate ca atare.
3. Nu alegi un mic dejun mai consistent!
Dacă mănânci puţin dimineaţa sau preferi doar un suc pe stomacul gol, în speranţa că asta te va ajuta să slăbeşti, ai putea greşi! Dimpotrivă, vei fi înfometat peste zi şi vei mânca mai mult. Proteinele şi fibrele ar trebui consumate în prima parte a zilei, iar ouăle fierte, feliile de pâine din cereale integrale cu ulei de măsline şi roşii, brânza degresată şi fructe precum bananele sunt unele dintre cele recomandate pentru micul dejun. Şi pentru că vei fi mai sătul pentru mai mult timp, următoarele mese ar putea fi mai uşoare.
4. Renunţi la lactate!
Dacă e vorba de îngheţată, este ok să-i spui adio, dar nu şi produselor lactate. Studii recente susţin, că laptele nu este un duşman în cazul unui regim mai strict, ba chiar te poate ajuta în această situaţie. Aşadar, cercetătorii au demonstrat că, un regim de şase luni, care includea lactate a fost cu 70% mai eficient pentru scăderea în greutate decât un regim din care aceste alimente au lipsit. Nu rata iaurturile, laptele degresat sau brânza!
5. Nu excluzi băuturile dietetice!
Ţine minte! Nu există alte băuturi în afară de apă şi ceai. Sucurile dietetice sunt o minciună, deoarece studiile demonstrează că cei care le-au inclus în alimentaţie au consumat aceeaşi cantitate de calorii ca şi cei care obişnuiesc să bea sucuri cu toţi aditivii posibili. Şi fii atentă la acele smoothie-uri „sănătoase“, care sună atât de frumos, cu ingrediente precum kiwi sau ţelină, dar care conţin zaharuri naturale.
6. Te înfometezi!
Când transformi mâncarea în duşman de moarte, ai putea deveni o victimă a efectului yo-yo: azi slăbeşti, mâine te îngraşi şi tot aşa… Dacă reduci cantitatea de mâncare, organismul tău va încetini ritmul de ardere a grăsimilor, ca să ai energie un timp mai îndelungat. Tocmai de aceea nu mai reuşeşti să slăbeşti la fel ca în primele săptămâni de regim. Nu uita, kilogramele de care vrei acum să scapi s-au acumulat într-o perioadă îndelungată de timp, aşa că ai nevoie de răbdare pentru a slăbi. Lasă organismul tău să-şi urmeze ritmul propriu şi să scape de kilogramele în plus cum ştie el mai bine!
7. Mişcarea s-a transformat în rutină!
Nu te mai entuziasmează mersul la sală, la bazin sau la yoga? Pentru că faci mereu acest lucru, nici rezultatele nu mai sunt cele scontate. Dacă nu variezi tipul de mişcare fizică şi intensitatea acesteia, atunci apare tendinţa de stagnare, inclusiv în procesul de ardere a kilogramelor. Specialiştii recomandă să facem un sport diferit în fiecare zi a săptămânii şi să ne concentrăm pe toate părţile corpului.
8. Nu dormi destul!
Dacă nu te saturi de somn, asta se poate vedea cu ochiul liber, căci hormonii apetitului şi ai foamei sunt influenţaţi puternic de cantitatea şi calitatea somnului. Iar când nu te odihneşti suficient, corpul tău produce o cantitate mai mare de grelină – hormon care stimulează apetitul. Asta înseamnă că te vei trezi înfometat dimineaţa Ştim deja că un adult are nevoie de circa 7-9 ore de somn pe noapte, pentru a funcţiona a doua zi…Ţine cont de acest lucru, altfel, îţi vei da peste cap regimul!
9. Ignori exerciţiile cu greutăţi!
Femeile preferă exerciţiile cardiovasculare (aerobic, mers pe bicicletă, jogging), dar orice instructor de fitness ştie că acestea trebuie combinate cu cele de forţă, pentru o mai bună funcţionare a metabolismului şi ardere a caloriilor. Asta nu înseamnă că trebuie să tragi de fiare la fiecare antrenament, dar dacă îţi lucrezi braţele, spatele sau pieptul cu greutăţi uşoare şi alternezi aceste exerciţii cu cele preferate, rezultatele se vor vedea mai bine.
10. Cauţi să chiuleşti de la antrenament!
Dacă nu respecţi în totalitate programul de exerciţii fizice sub pretextul că eşti prea obosită după o zi grea de muncă şi că ai nevoie de o activitate care să te relaxeze, atunci află că sportul eliberează hormonii fericirii. Dacă decizi să înlocuieşti antrenamentul cu o plimbare scurtă, de câteva minute, vei vedea că îţi va veni cheful s-o prelungeşti. Şi asta – pentru că sportul te energizează.