10 filme biografice cu muzicieni (Video)
Nu mai este mult până când o nouă peliculă din seria de filme biografice cu muzicieni va avea premiera pe marile ecrane. „Elvis”, drama lui Baz Luhrmann despre legenda rock and roll, cu Austin Butler („Once Upon a Time in Hollywood”) și Tom Hanks, va fi prezentat în avanpremieră mondială la Festivalul de Film de la Cannes, iar în iunie va ajunge și în cinematografe.
CITEȘTE ȘI: Filme: Top 3 cele mai bune perechi actor/regizor din istorie
10 filme preferate ale starurilor favorite de la Hollywood (Video)
Multe dintre cele mai bune filme biografice cu muzicieni au dovedit că pot avea un impact cultural care a depășit granițele grupurilor de fani ai acelor artiști. „Bohemian Rhapsody”, despre Freddie Mercury, „Judy|, despre Judy Garland, și „Straight Outta Compton”, despre ascensiunea și decăderea grupului gangsta rap N.W.A, printre ai cărui membri s-au numărat Ice Cube și Dr. Dre, sunt numai câteva exemple. Ai mai jos o selecție a celor mai bune 10 filme biografice cu muzicieni care ar trebui să fie incluse în lista oricărui cinefil, indiferent că este sau nu fanul acestor artiști.
„Ray” (2004) r. Taylor Hackford
Povestea lui Ray Charles pare desprinsă direct dintr-un basm: născut pe o plantație din Florida, și-a pierdut vederea la vârsta de șapte ani, după ce și-a văzut fratele înecat. Salvat de talentul său muzical, a început să cânte într-o orchestră în cluburi – restul este istorie. Jamie Foxx este electrizant în rolul muzicianului, pentru care a primit și un Oscar.
„Control” (2007) r. Anton Corbijn
Fotograful și regizorul de videoclipuri muzicale Anton Corbijn și-a făcut debutul în lungmetraj cu acest film alb-negru uimitor despre Ian Curtis, solistul trupei post-punk britanice Joy Division. Filmul prezintă ascensiunea lui Ian Curtis, interpretat de Sam Riley, de la un licean stângaci la un star al scenei și până la sinuciderea sa, în 1980. Cântărețul are mulți demoni: suferă de crize de epilepsie și se luptă să aleagă între două femei – soția lui (Samantha Morton) și o jurnalistă (actrița de origine română Alexandra Maria Lara). Pelicula a primit patru British Independent Film Awards, inclusiv pentru cel mai bun lungmetraj independent.
„La Môme/ La Vie en Rose” (2007) r. Olivier Dahan
Sprâncene subțiri trasate cu un creion, ruj roși, coafura potrivită, dar și un talent uriaș – a fost elementele de care a avut nevoie actrița Marion Cotillard pentri a o readuce la viață pe Edith Piaf. Filmul despre artista genială și melancolică prezintă viața acesteia într-o serie de flashback-uri lipsite de cronologie. Cotillard a primit premiul Oscar pentru acest rol.
„What’s Love Got to Do With It” (1993) r. Brian Gibson
Filmul dublu nominalizat la Oscar este povestea relației tumultuoase dintre Tina și Ike Turner, iar Angela Bassett și Laurence Fishburne oferă unele dintre cele mai frumoase interpretări din carierele lor. După ce se întâlnesc în St Louis, ea începe să cânte în trupa lui, dar relația lor se transformă într-un coșmar când Tina începe să devină mai faimoasă decât el. Artista va reuși să iasă din această poveste și va deveni un simbol al rezistenței și un star în muzica mondială.
„Coal Miner’s Daughter” (1980) r. Michael Apted
Povestea incredibilă a unei femei modeste, mamă a patru copii, din Kentucky, care va trece de la concerte în baruri la statutul de numărul unu la radiourile american – Loretta Lynn. Starul country este interpretată genial de Sissy Spacek, în timp ce Tommy Lee Jones îl joacă pe soțul ei, unul dintre primii ei fani, care îi va cumpăra o chitară. Pentru rolul din acest film, Spacek a primit un premiu Oscar.
CITEȘTE ȘI: Decăderea lui Bruce Willis: De la cel mai bine plătit actor la star de filme pe DVD
Top 7 cele mai bune filme erotice din toate timpurile (Video)
„Walk The Line” (2005) r. James Mangold
Filmul despre starul muzicii country Johnny Cash, interpretat magistral de Joaquin Phoenix, i-a adus un premiu Oscar lui Reese Witherspoon. Bântuit de moartea unui frate pe care-l adora, Johnny Cash își tratează suferința scriind balade. Succesul lor îl va aduce în turneu, unde o va întâlni pe strălucitoarea June Carter (Reese Witherspoon). Relație va fi salvarea lui, chiar și atunci când va ceda dependenței de droguri.
„Straight Outta Compton” (2015) r. F Gary Gray
Filmul se concentrează pe cei trei „părinți” fondatori ai genului gangsta rap – Eazy-E (Jason Mitchell), Dr. Dre (Corey Hawkins) și Ice Cube (O’Shea Jackson Jr, care joacă rolul propriului său tată). Pelicula prezintă ascensiunea grupului NWA în anii 1980, cunoscut pentru versurile brute despre crime de tot felul și violența poliției. Filmul nominalizat la Oscar arată și modul în care discriminarea, ambiția, lăcomia caselor de discuri și rezistența se împletesc în traiectoria acestui grup între timp destrămat.
„Elvis” (1979) r. John Carpenter
Creat inițial pentru televiziune, dar ulterior lansat în cinematografe, filmul oferă o reprezentație minunată a tânărului actor Kurt Russell, pe atunci în vârstă de 27 de ani, în rolul tânărului Elvis Presley. Filmul urmărește starului din tinerețe la anii de glorie alături de managerul său, colonelului Tom Parker, și se oprește în 1970, la începutul anilor în care a concertat în Las Vegas și înainte de problemele sale cu greutatea. Filmul a fost nominalizat la trei premii Primetime Emmy, inclusiv pentru rolul lui Kurt Russell.
„Great Balls of Fire!” (1989) r. Jim McBride
Dennis Quaid este starul rock’n’roll Jerry Lee Lewis, celebru în anii ’50, care s-a căsătorit cu verișoara sa de 13 ani, Myra, interpretată de Winona Ryder, spre oroarea Americii și a celuilalt văr al său, predicatorul Jimmy Swaggart, interpretat de Alec Baldwin. Dar Lewis rămâne nepocăit și sfidător până la capă. O dramatizare fascinantă a modului în care sexul, pasiunea pentru ritul evanghelic și euforia rock’n’roll sunt elemente de bază în istoria familiei americane.
„Funny Girl” (1968) r. William Wyler
Barbra Streisand și-a făcut debutul pe marele ecran cu irolul premiat cu Oscar al cântăreței și vedetei de comedie de dinaintea Primului Război Mondial Fanny Brice. Streisand Streisand a reușit, de fapt, o recreare sau reinventare a vedetei care a devenit mai faimoasă decât originalul. În film apare și regretatul actor Omar Sharif.
CITEȘTE ȘI: Top 10 filme despre apocalipse
Foto: Profimedia Images