Trăim într-o lume perfidă și fascinantă, plină de pericol, de oameni care caută să facă dreptate prin puterea armelor, prin uciderea semenilor, prin război. De ce încă există locuri din lume unde evoluția nu a atins nivelul diplomației, înțelegerii și compasiunii ar putea să fie un mister. Cert este că rămâne o realitate.
1. Somalia
Deși au trecut 18 luni de când trupele africane au scos majoritatea militanților islamiști din capitala Somaliei, Mogadishu, ei încă păstrează câteva fortărețe urbane. Această țară africană a suferi mai mult de două decenii de război civil și conflicte, iar siguranța rămâne o problemă.
2. Kashmir
Linia de Control din Kashmir – ocupând parțial statul indian – separă India de Pakistan. Conflictul dintre cele două națiuni durează de decenii, ceea ce face să fim din nou aproape de o apocalispă nucleară.
3. San Pedro Sula
Acest oraș din Honduras are una din cele mai mari rate de crimă pe cap de locuitor, un raport din 2012 al Biroului pentru Droguri și Crime din cadrul ONU estimează că traficul de droguri reprezintă aproximativ 13% din produsul inter brut al țării.
4. Siria
Pe măsură ce rebelii sirieni încearcă să răstoarne regimul președintelui Bashar al-Assad, jurnaliștii sunt vizați, deoarece aceștia sunt văzuți ca martori. În plus, Organizația Națiunilor Unite a înaintat probe privind violarea drepturilor omului în întreaga țară sfâșiată de război din cauza violenței în creștere.
5. Turcia
În 2012, a trimis la închisoare mai mulți jurnaliști decât orice altă țară. Potriviti Reporterilor Fără Frontiere, țara eurasiatică a avut un număr crescut de arestări „ca urmare a tensiunii ce privește problema minorității kurde”.
6. Acapulco
Violența legată de droguri a transformat Acapulco în orașul crimelor din Mexico anul trecut, cu mai mult de 1000 de crime raportate de către mass-media mexicane într-un oraș de 800.000 de locuitori.
7. Coreea de Nord
Să evadezi din nord către sud este atât de periculos, încât mai puțin de 25.000 de nord-coreeni au dus la capăt această călătorie. Un pastor sud-coreean a dezvoltat o cale ferată subterană pentru a ajuta dezertorii din Chină să ajungă în libertate, eventual chiar să obțină cetățenie în Coreea de Sud.
8. Iran
Aici, o rachetă este lansată în timpul unui exercițiu al armatei în centul Iranului. Această țară execută în mod regulat manevre pentru a testa și promova puterea sa militară. În timp legitimitatea unora dintre fotografiile lor militare au dus la ridicarea câtorva sprâncene, SUA continuă să depună eforturi pentru convingerea Iranului să renunțe la aceste arme.
9. Afghanistan
De când a fost anunțat că forțele americane vor fi excluse din provincia strategică din cauza presupuselor abuzuri împotriva civililor, forțele afgane rămase pentru a le asigura securitatea au devenit tot mai agitate cu fiecare zi. Aici, un polițist afgan stă de veghe la un punct de control la Wardak. Este un exemplu de ceea ce se poate întâmpla în alte părți ale Afganistanului pe măsură ce Statele Unite renunță la un război tot mai puțin popular, aflat acum în 12-lea an.
10. Mali
Pentru a împiedica islamiștii de la preluarea controlului unei națiuni de 16 milioane de oameni, folosindu-se de aceasta pentru a lansa atacuri asupra țărilor africane și a Vestului, Franța a lansat atacuri aeriene în Mali în luna ianuarie. Deși mulți dintre liderii lor au fost uciși, conflictul continuă.